Aquatherm generalni zastupnik

Red pipe

Firestop

PROTUPOŽARNI SPRINKLERSKI SUSTAV

Firestop nudi kompletan sistem za izradu mokrih protupožarnih sprinklerskih instalacija, koji se sastoji od cijevi dimenzija 20 – 125 mm i brojnih priključnih i spojnih elemenata. Sistem se bazira na poznatoj kompozitnoj (Faserverbund) tehnologiji koja se potvrdila širom svijeta u cjevovodnim sustavima fusiotherm i climatherm. Riječ je o troslojnoj ekstrudiranoj polipropilenskoj cijevi treće generacije.

Tehnika spajanja je jednostavna i efikasna. Cijev i fiting spajaju se fuzijom na 260°C i stapaju u jednu cjelinu. Prednost aquatherm-ove sistemske tehnike dodatno se ogleda u tehnici zavarivanja sedlastih spojnica. Pomoću sedlastih spojnica jednostavno se izvodi grananje cjevovoda, također i naknadno. Njihovom upotrebom reducira se trošak materijala i rada. Teško zapaljivi Firestop sistem ne korodira, pa nema opasnosti od začepljenja sprinklera sa produktima korozije. Time je uz smanjeno održavanje osigurano besprijekorno funkcioniranje protupožarnog sustava. Pri radnoj temperaturi od 10-49°C i max. radnom tlaku od 12,5 bara proračunski životni vijek iznosi 100 godina.

Firestop sprinklerski sustav posjeduje najznačajnije nacionalne protupožarne certifikate: njemački (VdS), britanski (LPCB), te pored niza drugih zemalja i hrvatski certifikat. Svakom protupožarnom certifikatu prethodila su mnogobrojna ispitivanja kakva se inače provode na tradicionalnim metalnim sustavima.

Za proizvodnju ove cijevi i pripadajućih spojnih elemenata korišten je materijal fusiolen® PP-R (80) FS. Riječ je o teško zapaljivom polipropilenu koji prema DIN 4102-1 pripada klasi građevinskog materijala B1. Osobine PP-R (80) FS posebno su prilagođene zahtjevima područja primjene. Pri razvoju se vodilo računa o zahtjevima instalatera za jednostavnom montažom, kao i najvećom mogućom sigurnošću u kasnijem korištenju.

U odnosu na tradicionalne metalne sustave firestop izrađen iz PP-R (80) FS nudi niz prednosti:

 • Za protupožarne sustave često je propisana crvena boja radi
  vizualnog razlikovanja. Metalne sustave potrebno je odgovarajuće
  bojiti, što nije slučaj kod firestop-a koji je izrađen iz crvenog PP
 • Nema unutrašnje korozije cijevi, pa nema opasnosti od začepljenja
  sprinklerskih glava i gubitka funkcije sustava
 • Brža i lakša montaža
 • Manja težina u odnosu na metalni cjevovod
 • Smanjena potreba za održavanjem
 • Dulji životni vijek

Preuzmite tehničke informacije
Firestop sustava cijevi